martes, 1 de abril de 2008

11. La contaminació dels recursos hídrics

Es refereix a la presencia de contaminants en l’aigua (rius, mars i aigües subterrànies). Els contaminants principals son els verdets desfets industrials (presencia de metalls i evacuació d’aigües a elevada temperatura) y d’aigües servides (sanejament de població).


L'aigua és el component majoritari dels éssers vius i és imprescindible per a la vida. La societat humana necessita una quantitat constant de grans quantitats d'aigua, ja que és un bé insubstituïble com a necessitat bàsica i que intervé directament en gairebé tots els processos productius.


Entenem per recursos hídrics d'un país o regió, la quantitat d'aigua dolça, potencialment utilitzable, present als seus rius, llacs i aqüífers, aportada per la precipitació local o la rebuda a través dels rius i aqüífers. Els recursos hídrics estan constituïts per aigües dolces renovables, tant superficials com subterrànies, d'una determinada zona geogràfica. Considerat globalment és un recurs més que suficient per a satisfer les demandes però existeixen factors que fan de l'aigua un bé limitat i escàs en moltes àrees geogràfiques.


- Aquests factors són:

1 . La distribució territorial i temporal de l'aigua és molt desigual; això fa de l'aigua un recurs no sempre disponible de forma natural en el lloc i el moment que es precisa. Per aquest motiu la seva disponibilitat és enormement variable: hi ha zones del planeta on és excedentària i en altres on no arriba a ser suficient. A més hi ha zones amb precipitacions molt irregulars que fan que en la pràctica, gran part de l'aigua existent no sigui utilitzable.

2 . El creixement de les necessitats hídriques és exponencial a causa del augment de la població i increment del consum per persona com a conseqüència de l'augment del nivell de vida.

3. Les pèrdues per contaminació contribueixen en gran mesura a que sigui un bé limitat i escàs en moltes regions.

4. Generalment, la gestió de l'aigua es realitza seguint estratègies que la consideren un recurs il·limitat.

5. També hi ha recursos hídrics no convencionals. L'aigua ofereix grans possibilitats per a ser reciclada i reutilitzada, graciés als tractaments d’aigua com la potabilització, depuració,... per a nous usos i aquesta característica és generalment poc aprofitada. També pot ser dessalada l'aigua del mar.

- Orígens i causes:

1. Contaminació d’origen industrial, a causa dels abocaments de residus industrials, olis, detergents, etc.

2. Contaminació d’origen biològic, que consisteix en la presencia de virus i bacteris a les aigües provinents de residus intestinals d’animals i éssers humans, animals en descomposició, etc.

3. Contaminació d’origen agrícola, produïda per purins, per l’excés de nitrats en els adobs químics, pesticides i herbicides

4. Contaminació per accident, com passa en eles anomenades marees negres als oceans.

5. Contaminació d’origen per pluja acida, els gasos emesos per les industries i les centrals tèrmiques, així com els gasos emesos pels automòbils, passen a l’atmosfera i contaminen l’aigua de la pluja, que pot presentar una forta acidesa. La pluja acida malmet els boscos, els terrenys agrícoles i, fins i tot, els monuments i els edificis.


Els recursos hídrics depenen fonamentalment dels factors climàtics, però també de la distribució de la població humana. La realitat demogràfica ens mostra com el 40% de la població mundial és afectada per situacions greus de sequeres que provoquen fam, malalties i morts. Aquest és el cas de molts països de l'Àfrica. Per altra banda, altres països tenen una precipitació anual elevada, però que es concentra en una determinada època de l'any, ocasionant inundacions catastròfiques (L’Índia i els monsons).

L'escassesa i la qualitat de l'aigua en àmplies zones de la Terra constitueix un fre al creixement de moltes societats i és un element de tensió internacional manera que cal replantejar-se la consideració de l'aigua com a recurs: l'aigua és un recurs renovable , però limitat , i en ocasions, escàs.

No hay comentarios: