martes, 1 de abril de 2008

10. Els usos de l'aigua a nivell domèstic

Com tots sabem, l’aigua es un bé imprescindible per a la vida. Es tan important que no podríem sobreviure sense ella, per això, hem d’administrar-la de manera que tothom en pugui tenir.
Avui dia és poc valorada ja que ens costa poc obtenir-la i la tenim molt a prop però ara, amb les conseqüències del canvi climàtic, ens estem mentalitzant del que és una vida amb poca aigua. Però, d’altra banda, si posem de la nostra part, que pot ser tancant les aixetes quan no necessitem aigua, dutxant-nos en el temps mínim necessari per persona respectivament, etc., podem aconseguir entre tots millorar la situació de l’aigua.



El consum domèstic de l’aigua és la quantitat d’aigua que consumim a la nostra llar, ja sigui en les tasques d’aquesta com en les tarees personals. Actualment, la mitja del consum d’aigua és de 171 litres diaris per persona, per la qual cosa Espanya es situa en el tercer lloc mundial de consum d’aigua després dels Estats Units i Canadà. És veritat que Espanya té la quantitat suficient d’aigua per abastir a tota la seva població, però el fet de que aquest any hi hagi restriccions a algunes zones d’aquest país, vol dir, a part del canvi climàtic, que no fem un ús sostenible de l’aigua, sinó que en fem un ús excessiu i incontrolat.

Les dades que acabem d’analitzar ens deurien fer reflexionar a tots. Segons alguns especialistes aquest consum es podria reduir fins a un 36% per persona i dia amb petits canvis en els àmbits de consum, donant lloc a un ús més eficient de l’aigua i sense deixar de tenir cobertes les necessitats bàsiques. La disponibilitat d’aigua és un bé que no estem acostumats a valorar. Poca gent s’ha plantejat alguna vegada què seria de la
nostra vida quotidiana si aquesta aigua un dia deixés de sortir per l’aixeta.


Amb la següent gràfica hem volgut demostrar en què es fa servir l’aigua a nivell domèstic. Hem pogut comprovar que on s’utilitza més és en el bany, on es consumeixen les dos terceres parts del total d´aigua potable que entra a les cases; 61,4 litres a la dutxa i al tirar de la cisterna 46,1 litres. El que passa és que molts models de cisternes antics utilitzen més aigua de la necessària (de 10 a 15 litres), quan la normativa espanyola fixa la capacitat màxima en 9 litres, el que provoca una important pèrdua d’aigua innecessària. També es gasta molta aigua a la cuina: un 20% a l’aigüera, per a la preparació dels aliments i la neteja de la vaixella i un 10% a la rentadora. Finalment, es gasta un 5% de l’aigua en la neteja de la casa.

- Aquí tenim un petit esquema de la quantitat d’aigua que gastem avui dia

http://www.sostenibilidad-es.org/Observatorio+Sostenibilidad/esp/plataformas/agua/escolar/cuida_agua/nuestro_consumo/

No hay comentarios: